30 Mart 2009 Pazartesi

Desem'de bu dönem - Kaçırmamanız Dileğiyle!

Desem sinematekte açılış Çağrı'nın bahsettiği "12 Angry Men" filmiyle yapılıyor, 3 Nisan Cuma günü müsaitseniz bu ücretsiz seansı kaçırmayın derim.

Ayrıca AKE bölümünün çok iyi bildiği, bilmesi gereken "The Grapes of Wrath" filmi de 14 Nisan Salı günü gene tüm sinematek filmleri gibi ücretsiz seansta. Bir klasik olan "Taxi Driver" 17 Nisan Cuma günü!

Liste THE WALL ve HAIR müzikalini içerdiği gibi, "Dövüş Kulübü", "Baba Serisi" ve "Leon" gibi klasikleşmiş Amerikan filmlerin yanı sıra Türk yönetmen Semih Kaplanoğlu'nun "Yumurta" filmi ile bu ay gösterimini yapacağımız "Little Miss Sunshine" gibi filmleri de içeriyor.

Daha sonra MAYIS ayında ise -başka şey dilesem olacakmış!- siyah-beyaz film gösterimlerinde izletmek istediğimiz Hitchcock'un beş filminin gösterimi var, aşağıya kopyalıyorum;

HITCHCOCK FİLMLERİ

Arka Pencere
Yönetmen :Alfred Hitchcock
Oyuncular :James Steward , Grace Kelly , Thelma Ritter , Raymond Burr
Tür :Gerilim
Yapım :ABD
Yıl :1957
Dil :Türkçe alt yazılı
Süre : 112 dk
Konu : Fotoğrafçı L.B. Jeffries, bir araba yarışını görüntülerken kaza geçirerek bacağını kırar. New York''taki apartman dairesinde zorunlu tatili sırasında arka penceresinden komşularını seyrederek zaman geçirmektedir.
Jeff, yine bir seyri sırasında komşusunun, karısını öldürdüğünden şüphelenir. Olayı araştırmaları için fotomodel sevgilisi Lisa ve hemşiresi Stella''dan yardım ister. Gerilim türünün usta yönetmeni Alfred Hitchcock''tan türünün klasiği olarak kabul edilen bir başyapıt...
Seans : 5 Mayıs 2009 Salı : 19.00



Sapık
Yönetmen :Alfred HitchcockOyuncular :Macera,Gerilim
Tür :Anthony Perkins , Norman Bates, Janet Leigh ,Marion Crane
Yapım :ABD
Yıl :1960
Dil :Türkçe alt yazılı
Süre :109dk
Konu : Bir şirkette ofis elemanı olarak çalışan Marion Crane (Janet Leigh) adlı bir kadın bankaya yatırması gereken 40.000 doları çalıyor. Sevgilisi Sam''le buluşmak için California''ya doğru yola çıkan Crane, gece olunca bir otelde konaklamak istiyor. Bates Motel''de bir otel tutuyor. Otelin yönetici Norman (Anthony Perkins) adındaki sessiz, sakin ve annesiyle yaşayan bir adamdır ayrıca Marion''a da çok iyi davranıyordur. Daha sonra Marion akşam yemeğini bitirip duşa giriyor. Duştayken beklenmedik bir saldırı sonucunda hayatta olarak gördüğü son görüntü kendisine defalarca bıçak saplayan biri oluyor..Suspence sinemasının dahi yönetmeni Alfred Hitchcock''un o yıllarda çok korkutan filmi, zamanında çok gürültü koparmıştı. Başka bir film gibi başlayan ve ilk 20 dakikasından sonra tamamen yön değiştirdiği için zamanında eleştiri getirilen Sapık günümüzde bir klasik olarak kabul edilmekte..
Seans :8 Mayıs 2009 Cuma : 19.00



Rope
Yönetmen : Alfred Hitchcock
Oyuncular :James Stewart , John Dall , Farley GrangerTür :Gerilim
Yapım :ABD
Yıl :1948
Dil :Türkçe alt yazılı
Süre : 80 dk
Konu : Brandon ve Philip, New York''ta yaşayan iki genç arkadaştır. Macera peşindeki iki kafadar yakın arkadaşları David Kentley''i öldürüp evlerindeki bir sandığa kapatırlar. Amaçları aynı gece evde bir parti vermek ve maktül yemek masası olarak görev yapan sandığın içindeyken insanları ağırlamaktır. Üstelik misafirler arasında David''in babası Henry Kentley ve kız arkadaşı Anita Atwater da vardır. Hiçbir şeyden habersiz bu insanlar partinin tadını çıkarmaya çalışırken, konuklar arasında bir isim ortamda bir şeylerin yolunda gitmediğini fark etmeye başlar. Aslında Rupert Cadell adındaki bu adam, Brandon''ın aklına sıradan insanların öldürülmesi gerektiği fikrini sokan kişidir. Ancak Rupert, Brandon''ın sandığı gibi soğuk kanlı bir katil de değildir.
Seans :12 Mayıs 2009 Salı : 19.00




Vertigo
Yönetmen : Alfred Hitchcock
Oyuncular : James Stewart , Kim Novak . Tom HelmorTür : Gerilim
Yapım : ABD
Yıl : 1958
Dil : Türkçe alt yazılı
Süre : 128 dk
Konu : San Francisco polislerinden Dedektif Scottie Ferguson bir suçluyu kovalarken damdan düşen ortağını kurtaramaz ve kendisinde yükseklik korkusu başlar. Polisliği bırakan ve özel dedektif olan Scottie''yi eski okul arkadaşı Gavin Elster karısını takip etmesi için tutar. Scottie, genç kadının peşinden San Francisco''ya döner ve kendisini karmaşık olayların içinde bulur.
Seans :15 Mayıs 2009 Cuma : 19.00


The Birds
Yönetmen : Alfred Hitchcock
Oyuncular : Tippi Hedren Tür : Dram
Yapım : ABD
Yıl :1963
Dil :Türkçe alt yazılı
Süre : 119 dk
Konu : Filmde Bodega sahiline saldıran farklı türlerden kuşların yol açtığı dehşet konu ediliyor. San Francisco''da bir evcil hayvan dükkanında başlayan ve bir aşk üçgeniyle ilerleyen film, bir doğumgünü esnasında kuşların saldırıya geçmesiyle devam eder.
Yönetmen Alfred Hitchcock Kuzey Kalifoniya''da tatil yaparken gazetede gördüğü bir haberden oldukça etkilenir. Haberde kıyı evlerine doğru saldırıya geçen deniz kuşlarından bahsedilmektedir. Bu olay ile Daphne du Maurier''in kısa bir öyküsü yönetmenin kafasında birleşince, Kuşlar filminin temelleri de atılmış olur
Seans : 19 Mayıs 2009 Salı : 19.00

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder